verhalenverteller Melanie Plag

Traditioneel Russisch verhaal

Opa had een groentetuin. Er groeide van alles in die tuin: bonen, tomaten, wortels, aardbeien. Opa was dol op zijn tuin. Elke dag stond hij vroeg op om er te werken, of het nou regende of dat de zon scheen. Hij zaaide, hij wiedde het onkruid, hij plukte groenten die rijp waren en hij gaf water aan de plantjes. En als al het werk was gedaan, ging hij zitten op het bankje en keek tevreden om zich heen. Hij keek naar zijn mooie plantjes en luisterde naar de vogeltjes of naar de bijen die langszoemden.

Op een dag gebeurde er iets vreemds. Opa had knolrapen gezaaid. Hij had de zaadjes keuring in een rijtje in de grond gedaan en water gegeven. Na een tijdje kwamen er blaadjes boven de grond en begonnen de plantjes te groeien. Maar één van de plantjes groeide veel harder dan de andere. Al gauw kwam er een knol aan het plantje en die werd snel dikker en dikker, groter en groter.

“Dat gaat niet goed,” dacht opa, “die knol wordt zo veel te dik! Ik moet hem er gauw uithalen, anders komt straks nog de geit van de buurman en eet die hem op!” Opa greep met zijn sterke handen de knol vlak onder de bladeren beet en trok. En trok. Maar hij kreeg de knol niet uit de grond: hij zat muurvast! Hij had hulp nodig. 

Opa riep oma. Oma was druk bezig in de keuken. Ze bakte net een lekkere taart. Ze had haar schort voor en haar handen vol meel, toen ze opa hoorde roepen. Ze ging naar buiten en opa vertelde wat er aan de hand was. Oma wilde wel meehelpen. Ze sloeg haar armen om opa heen. Opa pakte de knol vast en…. trok! Oma trok aan opa, opa trok aan de knol, maar er gebeurde niets! De knol bleef zitten waar hij zat.

Gelukkig was er nog iemand thuis: het kleindochtertje van opa en oma. Haar vader en moeder waren aan het werk en opa en oma pasten op. Het meisje zat te tekenen in de kamer, toen ze hoorde roepen. Ze liep naar buiten en zag opa en oma in de tuin. Ze vroegen of ze mee kon helpen. Natuurlijk kon ze dat en ze pakte oma stevig bij haar heupen. Oma sloeg haar armen om opa heen, opa pakte de knol en… trok! Het meisje trok aan oma, oma trok aan opa, opa trok aan de knol, maar de knol kwam er niet uit! Wat nu? Verder was er niemand thuis…

Het meisje keek om zich heen. In de hoek van de tuin lag de hond te knagen aan een bot. Ze riep hem. Hij had niet zo’n zin, want dat bot smaakte lekker en in de schaduw was het lekker koel. Maar misschien wou ze wel met hem spelen? Toen ze weer riep, ging hij toch maar eens kijken. De hond moest meehelpen. Met zijn tanden greep hij het rokje van het meisje beet. Het meisje pakt oma vast. Oma sloeg haar armen weer om opa heen, opa pakte de knol en… trok! De hond trok aan het meisje, het meisje trok aan oma, oma trok aan opa, opa trok aan de knol, maar de knol zat nog steeds vast!

Maar ze hadden nog een huisdier: een kat. Met zijn allen riepen ze de kat. De kat lag lekker te slapen voor de warme kachel: ze was de hele nacht op muizenjacht geweest. Maar nu werd ze wakker van het roepen. Wat was er aan de hand? Ze liep naar buiten en hoorde wat er moest gebeuren. Met haar scherpe kattenklauwtjes greep ze zich vast in de vacht van de hond. De hond pakte met zijn tanden weer de rok van het meisje. Het meisje hield oma stevig vast. Oma sloeg haar armen om opa. Opa pakte de knol en… trok! Maar er was geen beweging in te krijgen, in die knol. 

Op dat moment kwam er een muisje langslopen, die zijn holletje daar in de groentetuin had. Hij zag wat er aan de hand was. Hij was weliswaar maar een klein muisje, “maar alle beetjes helpen,” dacht hij en pakte met zijn muizepootjes de staart van de kat vast. De kat hield zich vast in de vacht van de hond. De hond zette zijn tanden in de rok van het meisje. Het meisje hield oma vast. Oma sloeg haar armen om opa heen. Opa pakte de knol goed vast en… trok! De muis trok aan de kat, de kat trok aan de hond, de hond trok aan het meisje, het meisje trok aan oma, oma trok aan opa en opa trok aan de knol. Maar de knol bewoog niet.  Nog niet? Nog een keer!

De muis trok aan de kat, de kat trok aan de hond, de hond trok aan het meisje, het meisje trok aan oma, oma trok aan opa en opa trok aan de knol. En toen, met een grote plof kwam de knol uit de grond en tuimelden ze allemaal achterover. Daar lagen ze op de grond en boven op opa’s dikke buik lag de knol! Opa veegde de modder er vanaf en gaf hem aan oma. Oma nam hem mee naar binnen en kookte er een heerlijke soep van. En iedereen die had meegeholpen mocht mee-eten, ook de muis!

Naverteld door Melanie Plag

© Babboes 2011

Voor Kinderboekenweek 2012 ('Hallo, wereld!') maakte Babboes ansichtkaarten bij verhalen uit de hele wereld. Klik op de afbeelding hieronder voor een gratis download van deze kaart. Uitprinten op dik A6 papier (een kwart van een A4-tje) en je hebt je eigen ansichtkaart!

Rusland