verhalenverteller Melanie Plag

Er was eens een man die niet kon slapen. Hij lag wakker in zijn bed en hoorde alle geluiden om zich heen. Zelfs het zachtste geluidje hield hem wakker. Hij hoorde het tikken van de wekker. Hij hoorde de wind ruisen in de bomen buiten. HIj hoorde zijn eigen adem. Hij hoorde alles!

Op een dag had hij er helemaal genoeg van. Hij wilde gewoon rustig slapen. Daarom ging hij naar de oude wijze man in het dorp. Iedereen die vragen had ging naar de oude wijze man en hij had altijd een antwoord. De man die niet slapen kon vroeg wat hij moest doen en de oude wijze man zei: "Zet een koe in je slaapkamer."

Zo iets raars had de man die niet slapen kon nog nooit gehoord! Een koe?! Maar de oude wijze man had al heel veel mensen geholpen. Misschien had hij wel gelijk. Dus zette de man die niet slapen kon 's avonds een koe in zijn slaapkamer.

Hij deed zijn pyjama aan, ging in bed liggen en deed het licht uit. Hij deed zijn ogen dicht. En toen: "BOEHH!" De man die niet slapen kon zat recht overeind zijn bed. En de koe loeide: "Boeh, boeh, boeh!", de hele nacht door. De man deed geen oog dicht.

De volgende dag ging hij boos naar de oude wijze man in het dorp: "Ik heb een koe in mijn kamer gezet, maar het helpt helemaal niets: zo kan ik zeker niet slapen! Wat moet ik doen?" De oude man keek hem vriendelijk aan en knikte. "Zet een schaap in je slaapkamer."

De man die niet slapen kon wist niet wat hij hoorde. Eerst een koe en nu ook nog een schaap? Maar ja, de oude wijze man had al zoveel mensen geholpen. Hij had altijd gelijk. Dus toen de man die avond naar bed ging stonden er een koe en een schaap in zijn slaapkamer.

Hij deed zijn pyjama aan, ging in bed liggen en deed het licht uit. Hij deed zijn ogen dicht. En toen: "BÈH!" zei het schaap. De man schoot overeind. "Boeh!" zei de koe. En zo ging het de hele nacht door: "Boeh!", "Bèh!", "Boeh!", "Bèh!", "Boeh!", "Bèh!" De man deed geen oog dicht.

De volgende dag ging hij kwaad naar de oude wijze man in het dorp: "Ik heb een koe en een schaap in mijn kamer gezet, maar het helpt helemaal niets: zo kan ik zeker niet slapen! Wat moet ik doen?" De oude man keek hem vriendelijk aan en knikte. "Zet een ezel in je slaapkamer."

De man die niet slapen kon dacht dat hij gek werd. Eerst een koe, toen een schaap en nu ook nog een ezel? Maar ja, de oude wijze man had al zoveel mensen geholpen. Hij had altijd gelijk. Dus die avond stonden er een koe, een schaap en een ezel in de slaapkamer van de man die niet slapen kon.

Hij deed zijn pyjama aan, ging in bed liggen en deed het licht uit. Hij deed zijn ogen dicht. En toen: "I-AA!" zei de ezel. De man schoot overeind. "Bèh!" zie het schaap."Boeh!" zei de koe. En zo ging het de hele nacht door: "Boeh!", "Bèh!", "I-aa!", "Boeh!", "Bèh!", "I-aa!", "Boeh!", "Bèh!" "I-aa!" De man deed geen oog dicht.

De volgende dag ging hij woedend naar de oude wijze man in het dorp: "Ik heb een koe en een schaap en een ezel in mijn kamer gezet, maar het helpt helemaal niets: zo kan ik zeker niet slapen! Wat moet ik doen?" De oude man keek hem vriendelijk aan en knikte. "Haal ze allemaal weg."

Dat deed de man die niet slapen kon. Doodmoe kroop hij daarna in bed. Hij hoorde het tikken van de wekker, maar het kon hem niet schelen. Hij hoorde de wind ruisen in de bladeren en genoot ervan. Hij sloot zijn ogen en sliep.
Vanaf die nacht kon hij het beste slapen van iedereen in de stad.

Schapen

©Babboes, 2018

De bron van dit verhaal is mij niet bekend. Ik heb het gehoord van een Spaanse kennis, die het weer van een verteller had gehoord. Als jij wel weet waar het vandaan komt, laat je het me dan weten?