verhalenverteller Melanie Plag

Een vertel- en tekenverhaal

1.
De moeder van Tom was jarig. Papa had slingers opgehangen en Tom had samen met zijn grote broer en zus de tafel gedekt. In het midden van de tafel legden ze de cadeautjes neer. Toen mama de kamer in kwam, gaf Toms vader haar een dikke zoen en mocht ze de cadeautjes uitpakken.
Van papa kreeg ze een doos met chocolaatjes. De doos had de vorm van een hart. [teken hartje bovenaan de pagina] Toms moeder was dol op chocola en ook op hartjes, dus dat was een mooi cadeau.

2.
In het cadeau van Toms zus zat een kussen met daarop een geborduurd hart. [teken liggend hartje als tweede bloemblaadje] De zus van Tom had het zelf gemaakt van allemaal verschillende kleurtjes wol.  Tom vond het erg mooi en wist dat zijn zus er heel hard aan had gewerkt.

Cadeau voor mama1 1. Cadeau voor mama2 2.

3.
Van Toms broer kreeg mama een grote koffiemok met daarop – wat denk je? - een hart! [teken nog een liggend hartje, het derde bloemblad]

4.
Als laatste maakte mama het cadeautje van Tom open. Hij had een kaart geknutseld met daarop een hart van glitter. [maak de bloem af met een vierde hartje] Mama zei dat ze de kaart erg mooi vond en gaf Tom een warme knuffel. Maar toch voelde Tom zich niet echt blij. Hij vond de cadeautjes van papa en van zijn broer en zus veel mooier! Hij vond zijn kaart maar stom en nu wilde hij zijn moeder een echt bijzonder cadeau geven.

Cadeau voor mama3 3. Cadeau voor mama4 4.

5.
De hele dag bleef Tom eraan denken. ‘s Middags liep Tom door de winkelstraat vlak bij hun huis. [teken slingerende vertikale lijn, de steel van de bloem] Tom keek in de etalages. Achter de ramen hadden de winkeliers hun spullen mooi uitgestald. Misschien kon hij hier ergens een bijzonder cadeau kopen? Iets dat beter was dan die stomme kaart?

Cadeau voor mama5 5.

6, 7
Tom liep de hoek om. [teken halverwege een boogje opzij, begin van een blaadje] Daar was de winkel van de juwelier en achter het raam lagen ringetjes, kettingen, oorbellen. Tom wist zeker dat zijn moeder daar heel blij mee zou zijn! Maar Tom wist ook zeker dat hij daar niet genoeg geld voor had, dus draaide hij zich weer om. [teken een boogje terug, het blaadje is af]

Cadeau voor mama6 6. Cadeau voor mama7 7.

8, 9
Tom liep naar de overkant van de straat. [teken een boogje aan de andere kant van de steel] En toen zag hij precies wat hij nodig had! Dát was een bijzonder cadeau en ook niet zo duur.
Hij kocht het cadeautje en ging gauw terug naar huis. [teken boogje terug, tweede blaadje is af] En wat denk je, zou zijn moeder het mooi vinden? [wijs de hele bloem aan]

Cadeau voor mama8 8. Cadeau voor mama9 9.

Vertel het verhaal en teken tussendoor steeds een stukje op een groot vel papier. Als het verhaal is afgelopen, heb je een verrassende tekening! De instructies voor het tekenen staan vetgedrukt in de tekst. Je kunt tekst en tekenvoorbeeld ook hier als PDF downloaden.

Naar een idee van Linda Meuse
Bewerking voor het Nederlands: Melanie Plag
© Babboes 2014

Dit verhaal was oorspronkelijk geschreven voor Valentijnsdag. Het is overgenomen en aangepast met toestemming van de auteur. Je vindt het origineel hier.