verhalenverteller Melanie Plag

In de tuin

Het is zomer! Het mooie weer liet even op zich wachten, maar nu kunnen we eindelijk buiten genieten. Binnenkort op vakantie, of gewoon in de eigen (groente)tuin. In deze laatste nieuwsbrief voor de vakantie vind je een makkelijk te onthouden verhaal voor peuters en kleuters, over een avontuur in de groentetuin. De bijbehorende tips ontbreken natuurlijk niet en verder vind je ook weer de gebruikelijke nieuwsberichten - hoewel niet zoveel deze keer.

Ken je iemand die mogelijk geïnteresseerd is in deze nieuwsbrief? Wees dan vrij om hem door te sturen!

Ik wens iedereen veel lees-, vertel- en tuinierplezier en een fijne vakantie!

Melanie Plag - Babboes

Verhaal: Opa en de Raap

Opa had een groentetuin. Er groeide van alles in die tuin: bonen, tomaten, wortels, aardbeien. Opa was dol op zijn tuin. Elke dag stond hij vroeg op om er te werken, of het nou regende of dat de zon scheen. Hij zaaide, hij wiedde het onkruid, hij plukte groenten die rijp waren en hij gaf water aan de plantjes. En als al het werk was gedaan, ging hij zitten op het bankje en keek tevreden om zich heen. Hij keek naar zijn mooie plantjes en luisterde naar de vogeltjes of naar de bijen die langszoemden.

Op een dag gebeurde er iets vreemds. Opa had knolrapen gezaaid. Hij had de zaadjes keuring in een rijtje in de grond gedaan en water gegeven. Na een tijdje kwamen er blaadjes boven de grond en begonnen de plantjes te groeien. Maar één van de plantjes groeide veel harder dan de andere. Al gauw kwam er een knol aan het plantje en die werd snel dikker en dikker, groter en groter. Lees het hele verhaal...

Verteltip: stapelverhalen

Kinderen zijn dol op herhalingen in een verhaal. Herhaling geeft een verhaal structuur. Wanneer een bepaald personage of een bepaalde zin steeds terugkomt, dan weet je al een beetje wat er gaat komen: dat geeft zekerheid. Het wordt nog leuker als de herhaling steeds verder wordt uitgebreid, doordat er nog een persoon of voorwerp bij komt. Het aantal personages "stapelt" zich dan op.  In veel traditionele verhalen en in prentenboeken wordt hiervan gebruik gemaakt, zoals in bovenstaand traditioneel Russische verhaal, maar bijvoorbeeld ook in de sprookjes Zwaan Kleef-aan, de Bremer Stadtmuzikanten of in het prentenboek "Kan ik er ook nog bij?".

Stapelverhalen zijn erg dankbare verhalen om te vertellen: ze zijn makkelijk te onthouden, ze nodigen de luisteraars uit om mee te doen en kinderen vinden ze altijd leuk! Een paar tips voor het vertellen van stapelverhalen:

  • Vaste formulering: gebruik steeds dezelfde woorden en zinnen voor het stukje dat zich herhaalt. Daarmee benadruk je de herhaling en kinderen herkennen het makkelijker.
  • Beweging of geluiden: ondersteun de herhaling met bewegingen (het zogenaamd uittrekken van de knol), geluiden (dierengeluiden bij veel verhalen, "1, 2, 3 en trek!" in bovenstaand verhaal). De kinderen zullen vanzelf gaan imiteren en actief meedoen.
  • Geheugen: tijdens het verhaal laat je de kinderen meedenken, wie/wat was ook al weer de volgende in de rij? (Afhankelijk van de leeftijd kun je dit beter achteraf doen of wanneer je het een tweede keer vertelt.)

Babboes heeft het verhaal van Opa en de Raap overigens ook in haar repertoire en vertelt het dan aan de hand van een originele Russische matriosjka-pop, waarin de verschillende personages verstopt zitten. Kinderen vinden het heel spannend om te zien welke pop er nu weer tevoorschijn komt! Bel 06 814 362 00 voor meer informatie of boeking!

Doen met de kids:

Zaaien

Veel kinderen hebben geen idee hoe een knolraap groeit. Het is ook lastig om te laten zien als je zelf geen groentetuin hebt. Maar radijsjes zijn "miniknolletjes" en groeien ook in een flinke pot! Bovendien duurt het niet lang: de zaadjes ontkiemen al na een week en na ±4 weken kun je al oogsten. 

Ik ben in de tuin en ik pluk...

Geheugenspelletje à la "Ik ga op reis en neem mee..". Degene die begint zegt bovenstaande zin en vult die aan met een soort groente of fruit. De volgende in de rij zegt het na en vult het aan met een tweede groente, de derde herhaalt weer en voegt een derde toe, etcetera. De lijst met groente/fruitsoorten die moet worden onthouden wordt dus steeds langer! Wie er een vergeet, of het in de verkeerde volgorde opnoemt, is af en doet niet meer mee. Niet alleen een goede oefening voor het geheugen, maar ook voor de woordenschat (groente en fruit)!

Verhaal navertellen en naspelen

Het verhaal van opa en de raap is ook heel makkelijk om na te spelen - als je tenminste geen bezwaar hebt tegen wat geduw en getrek. Zorg voor een paar attributen die de personages herkenbaar maken: een hoedje of tuinhandschoenen voor opa, een schort of hoofddoekje voor oma, rokje voor het meisje, elastiek of haarband met oren van karton of vilt voor de dieren.

Nieuws-/blogberichten

Babboes is druk bezig met de voorbereiding van een aantal projecten (vernieuwing website, voorstelling voor kinderboekenweek, historische verhalen over Amersfoort), maar geen daarvan is al zover dat ik er iets zinnigs over kan vertellen!

Ik schrijf naast deze nieuwsbrief regelmatig een stukje op mijn weblog, over dingen die ik meemaak, aankondigingen van vertelvoorstellingen of zaken die ik lees over vertellen en lees-/boekpromotie. Onlangs ben ik ook gefilmd tijdens een optreden en ook dit filmpje staat op mijn blog.

© 2011 Babboes